Kaaosta ja kauneutta Gran Canarialla

  • Home
  • Kaaosta ja kauneutta Gran Canarialla

Moi Madrid -blogin starttaus tässä osoitteessa lykkääntyi viime vuoden puolella, kun laitoimme alulle Espanja-aiheista ¡Vaya Tela! -podcastia. Nyt kun podi on saatu vauhtiin, erilaisia Espanjaan liittyviä pohdintoja on tiedossa nettisivullani niin usein kuin ehdin niitä kirjoittaa.

Vuosi 2021 ei ole alkanut Madridissa tai muualla Espanjassa ihan niissä merkeissä kuin odotettiin. Filomena-myrsky lumisateineen pisti pääkaupungin sekaisin, madridilaisessa kerrostalossa sattunut kaasuräjähdys jätti jälkeensä kuolonuhreja ja koronaluvut pahenevat. Huomisesta alkaen öistä ulkonaliikkumiskieltoa tiukennetaan Madridin alueella alkavaksi jo kello 22 ja kokoontumisia on rajoitettu neljään henkeen. Lisäksi itsehallintoalueen sisällä on suljettuna kymmeniä sairaanhoitopiirejä, joiden alueelta saa poistua vain pakottavasta syystä. Covid-rokotukset ovat edenneet hitaammin kuin odotettiin, sillä rokotteet loppuivat kesken. Edes koronapotilaiden kanssa työskentelevälle hoitohenkilökunnalle ei ole toistaiseksi riittänyt rokotteita.

Tiukoilla ollaan myös Gran Canarialla, jonne suuntautui vuoden 2021 ensimmäinen työmatkani. Saari oli upean vehreä pitkän sadekauden jälkeen. Madridin lumimyräkän jälkeen maisemista olisi kieltämättä nautinut mielellään paria päivää pidemmäkin tovin.

Koronapandemian seurauksena Kanariansaarten turismi on minimissään, ja Gran Canarian eteläiset turistikohteet vaikuttivat lähes aavekaupungeilta. Harva hotelli on auki matkailijoille, ja omassa majapaikassani Mogánissa täyttöasteen kerrottiin olevan noin neljännes. Hotelli pyörii nipin napin. Majoitushinnat ovat normaaliin talvisesonkiin verrattuna todella halpoja.

Autio Costa Rican ranta Gran Canarian Móganissa.

Samaan aikaan kun Kanarian turismivirrat ovat tyrehtyneet, meren yli saapuvien siirtolaisten määrä nousi saarilla viime vuonna lähes ennennäkemättömiin lukemiin. Kanarian siirtolaisreitin liikenne vilkastui jo viime kesänä, mutta otsikoihin siirtolaisvirta nousi toden teolla vasta marraskuussa 2020. Tuolloin kuvamateriaalia Arguineguínin pienelle satama-alueelle ahdetuista jopa tuhansista Espanjaan pyrkijöistä alkoi levitä somessa, ja mediat ympäri maailmaa kiinnostuivat aiheesta.

Arguineguínin satama-alue on nyt tyhjä, mutta marraskuussa siellä pidettiin jopa yli 2000 Espanjaan pyrkinyttä.

Marraskuun lopussa Arguineguínin leiri purettiin ja siirtolaisille etsittiin hätämajoitusta muun muassa alueen tyhjillään olevista hotelleista. Myös muita leirejä on rakennettu. Juttuni aiheesta on luettavissa Helsingin Sanomista.

Tilanne turistisaarella on ongelmallinen. Alueen asukkaat toivovat, että Espanjan muut itsehallintoalueet auttaisivat tilanteen selvittämisessä, mutta samaan aikaan Espanjan hallitus haluaa pitää tulijat saarella niin kauan, kunnes heidän mahdollisuutensa turvapaikkaan on selvitetty. Paineet kasvavat ja levottomuudet saarella ovat lisääntyneet.

Kanarian siirtolaisreitti on Eurooppaan suuntautuvista siirtolaisreiteistä vaarallisin. Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö arvioi, että noin yksi jokaista kahdestakymmenestä Kanarian reitille lähteneestä menehtyy matkalle. Matkat veneissä maksavat valtavia summia, ja nämä kolikot tippuvat yleensä liikennettä pyörittävien mafioiden pussiin. Saarelle saapuneiden pienet patera-veneet ja suuremmat cayucot, joihin saattaa ahtautua jopa yli 200 matkustajaa, jäävät kellumaan Arguineguínin satamaan. Huterien veneiden pohjalla voi nähdä merkkejä pitkältä merimatkalta: peittoja, kenkiä ja vaatekappaleita. Eurooppaan rantaudutaan suurin odotuksin, mutta Espanjassa edessä on toinen taistelu.

Patera-veneitä Arguineguínin satamassa.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three + eight =