Erilainen kesä Espanjassa – kahden maan arki saa odottaa

  • Home
  • Erilainen kesä Espanjassa – kahden maan arki saa odottaa

Minä ja monet muut ulkosuomalaiset olimme kuluneen kesän jumissa asuinmaissamme. Useimmilla meistä on tapana viettää kesät tai ainakin osa kesistä Suomessa. Madridin +40 astetta ovat minulle liikaa, ja Suomeen kutsuu tietenkin perhe ja ihana mökkimeininki. Ei kuitenkaan tänä kesänä, sillä viestin koko kesän poikkeuksellisesti Espanjassa.

Kun ryhdyin täysipäiväiseksi yrittäjäksi, yksi tärkeimmistä tavoitteistani oli luoda työelämä, joka mahdollistaisi kahden maan arjen. Asun Espanjassa, mutta haluan viettää useampien viikkojen tai jopa kuukausien jaksoja myös Suomessa. En tietenkään osannut odottaa pandemiaa, joka jyräisi minun ja monen muunkin suunnitelmat alleen.

Tänä kesänä en halunnut matkustaa Espanjan rajojen ulkopuolella. En syyllistä niitä ulkosuomalaisia, jotka lähtivät kesäksi Suomeen, elämäntilanteita ei voi verrata. Jos aikatauluni olisi sallinut kahden viikon karanteenin korpimökissä, olisin varmaankin lähtenyt matkaan. Sataprosenttisen turvallinen reissaus ja ajanvietto perheen kanssa olisi vaatinut koronatestauksen sekä Espanjasta lähtiessä että määränpäässä.

Kuka olisi vielä tammikuussa uskonut, että joku meitä suurempi voima kontrolloi liikkumistamme, eikä vain kansainvälisesti. Espanjassa liikkuminen oli kuukausien ajan sallittua vain oman kaupungin tai oman kaupunginosan sisällä. Vain pikainen koiran ulkoilutus ja pakolliset ruokaostokset olivat sallittuja. Poliisi katkaisi automatkani apteekkiin, koska toinen apteekki löytyy lähempää kotoa. Hyppäys tästä tilanteesta varsin nopeaan kansainvälisen turismin aukeamiseen on ollut hankalaa hahmottaa jopa paikan päällä Espanjassa. Kontrasti on valtava. Sain hädin tuskin lähteä kotipihastani, kun turisteja alkoi lentää Kanarialle.

 

Sain hädin tuskin lähteä kotipihastani, kun turisteja alkoi lentää Kanarialle.

Turismi on Espanjan talouden tärkein tukipilari ja muodostaa lähes 15 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Matkustimme heinäkuusta Madridista Andalusiaan, Cádizin ja Málagan alueille, ja oli surullista nähdä Málagan rantabulevardi normaaliin heinäkuuhun verrattuna lähes autiona. Rannoilla ihmisiä oli vain vähän, ja kasvomaskin käyttöä valvottiin tiukasti.

Kesä 2020 Espanjassa jää epäilemättä historian kirjoihin. Suren kaikkien niiden yrittäjien puolesta, joiden tulot ovat sidoksissa maahan virtaaviin turisteihin tai kausiasukkaisiin. Heinäkuussa Espanjassa vieraili 75 prosenttia vähemmän ulkomaalaisia turisteja kuin viime kesänä. Ne hotellit, jotka pitivät ovensa auki, yrittävät houkutella paikallisia matkailijoita alennushinnoin. Minkälaisessa tilanteessa maa mahtaa olla ensi kesänä?

Espanjaan voi toki matkustaa, mutta koronatilanteen kehitystä kannattaa seurata alueittain. Alueellisia tartuntamääriä voi seurata esimerkiksi El Mundon tartuntakartalta. Samalla vastuullisen matkailun käsite on saanut uuden tason ja merkityksen. Espanjan lämpö, rannat ja vuoret ovat toki ennallaan, mutta sosiaalinen kanssakäyminen on auttamattomasti muuttunut. Mukana matkassa on elefantti, jonka aistii ilmapirissä silloinkin, kun siitä ei puhuta.

Vastuullisen matkailun käsite on saanut uuden tason ja merkityksen.

Miten me matkailimme tänä kesänä Espanjassa? Vietimme puolet lomasta telttaillen Cádizin rannoilla. Cádizin maakunnan valtavilla hiekkarannoilla oli helppo ottaa oma tila. Málagassa asuimme loma-asunnossa ja viihdyimme enimmäkseen rauhallisilla rannoilla ja luontokohteissa. Kaupunkielämää vietimme maski kasvoilla ja käsidesi käden ulottuvilla.

Cadizin tuulimyllyt Espanjassa
Cádizin maisemissa oli tilaa hengittää.
Me lomailemme leirintäalueilla muutenkin, mutta koronakesänä se osoittautui erityisen hyväksi vaihtoehdoksi.

Vierailut Espanjan erilaisissa luontokohteissa, esimerkiksi vuoristossa, ovat kasvaneet tänä kesänä räjähdysmäisesti. Kesä 2020 on antanut täälläkin sysäyksen uudenlaiselle kotimaanturismille, jossa ei etsitä parasta bilekohdetta tai suosituinta uimarantaa, vaan vehreää keidasta, jossa saa hengittää syvään ja nauttia ripauksesta vapautta.

Nyt syksyä kohti!

Muista, että voit seurata blogiin, työhöni ja Espanjaan liittyviä juttuja myös sosiaalisessa mediassa: Twitterissä, Instagramissa ja Facebookissa.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four − 1 =